«La transición poética (Paradigmas. Intertextualidades. Relaciones intergeneracionales. Correspondencias interartísticas)»

Seminari internacional organitzat pel grup POESCO

Projecte del Pla estatal Poètiques de la Transició (1973-1982), finançat pel fons FEDER / Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats - Agència Estatal de Recerca/FFI201784759-P

Direcció

Maria Payeras Grau

Dates

21, 22 i 23 de juliol de 2021

Durada

15 hores

Presentació

Aquest seminari, organitzat per al grup POESCO (Poesia Espanyola Contemporània), tanca el projecte actual de recerca sobre les poètiques transicionals, visibilitzant, principalment, les seves aportacions en els plans intertextual, intergeneracional i interartístic. Al llarg d'aquestes tres jornades de trobades, s'analitzaran algunes de les propostes que representaren el canvi de paradigma estètic en el període tardofranquista i d'altres que emergiren durant l'etapa transicional. En conjunt, les intervencions previstes permetran establir la diversitat de fórmules poètiques en convivència, però també alguns dels seus punts de confluència més excel·lents.

Dimecres 21 (sessió virtual)

9 h Rubén Jarazo, Director del Departament de Filologa Espanyola, Moderna y Clàsica (Universitat de les Illes Balears): Inauguració

9.30 h Francisco Díaz de Castro (Universitat de les Illes Balears): «Arte y poesía. Poemas de Juan Luis Panero»

10.15 h Luis Bagué (Universitat de Múrcia): «Un pacto apócrifo: disfraces paródicos en Parnasillo provincial de poetas apócrifos y en Vidas improbables».

11 h Giuliana Calabrese (Universitat de Bèrgam): «El (en)sueño americano: los american landscapes de Aníbal Núñez, Ángel González y Luis Bagué Quílez»
11.45 h Descans

12.15 h Pablo Merchán (UPV/EHU): «Las formas del silencio poético en torno a 1977: Jaime Siles y José Miguel Ullán»

13 h Martín Muelas (Universitat de Castella-la Manxa): «Acacia Uceta: palabra en el tiempo... y en el espacio»

Dijous 22 (sessió virtual)

10 h José Ángel Baños (Universitat de Múrcia): «Una transición estética hacia una transición política: la relación Jaime Gil de Biedma-José María Álvarez»

10.45 h Ambra Cimardi (Universitat de Bèrgam): «Luis Antonio de Villena: desde Sublime Solarium hasta Grandes galeones bajo la luz lunar»

11.30 h Jesús Aguilar (Universitat d'Alcalà): «Leopoldo María Panero, Sobrevolando a Deleuze: significaciones del ciervo en su poética»

12.15 h Descans
12.45 h Alfredo López Pasarín (Universitat de Waseda, el Japó): «La écfrasis en Martínez Sarrión»

13.30 h Marina Bianchi (Universitat de Bèrgam): ««El yo contra sí mismo: de Gil de Biedma a Jiménez Millán y García Montero»»

Divendres 23 (sessió virtual i presencial a l'aula 1 de l'edifici Ramon Llull)

9.30 h Julio Neira (UNED): «Genealogías femeninas en la poesía de Aurora Luque»

10.15 h Blas Sánchez Dueñas (Universitat de Còrdova): «Paratextos e intertexualidades en la poesía de Ana María Fagundo»

11 h Almudena del Olmo (Universitat de les Illes Balears): «La construcción de una mitología de la resistencia. Los poemas ecfrásticos de Antonio Jiménez Millán»

11.45 h Descans

12.15 h José Jurado (Universitat de Cadis): «Joan Margarit y sus poemas al padre»

13 h Sharon K. Ugalde (Universitat Estatal de Texas, EUA): «La poesía de Menchu Gutiérrez: ecos, enigmas, paradojas»

És una activitat gratuïta

Els inscrits podeu assistir presencialment a la sessió de divendres 23 de juliol (limitat a 50 persones). Si voleu obtenir un certificat d'assistència heu de participar en totes les sessions.

Inscripció