El podcast com a eina educativa, la conquista des de l'àudio
Professora
Maitane Moreno, periodista de la Cadena SER, llicenciada en Comunicació Audiovisual i formadora en tècniques per parlar en públic.
Introducció
El curs pràctic està dirigit a tots els professors, de qualsevol cicle formatiu, que vulguin aprendre a implementar el podcast com a eina educativa en la seva docència.
Segons l’Institute Reuters, 6 de cada 10 joves consumeixen podcasts de manera habitual. És el seu llenguatge, així que hem d’aprendre a crear documents sonors que incloguin els continguts curriculars i que generin interès.
Per aquesta raó, l’àudio és una eina molt útil i versàtil perquè els alumnes de cicles educatius de primària, secundària, FP i ensenyament universitari aprenguin a través del podcast.
Perquè no tan sols ensenya; també entretén i permet fer servir diferents llenguatges (storytelling, entrevistes, diàlegs, música i efectes de so) que aconsegueixen enganxar l’atenció de l’estudiant. El resultat és que els alumnes aprenen d’una manera diferent que va més enllà de la manera tradicional d’impartir docència.
El podcast s’ha convertit en una eina habitual per complementar la docència universitària. Aquest producte sonor es pot produir i editar amb facilitat si se’n coneixen les tècniques adequades, i obre un escenari de múltiples possibilitats acadèmiques als docents, alhora que ens apropa al llenguatge dels estudiants.
Objectius
La finalitat d’aquest taller pràctic és saber com s’elabora un podcast, des de tres perspectives diferents:
- Quines són les eines per crear un contingut que capta i que manté l’atenció de l’alumnat.
- Els recursos de la veu i com els he de fer servir.
- Ensenyar a gravar i editar el podcast amb eines tecnològiques senzilles.
Programa
La fórmula per preparar el contingut del podcast:
- Com estructurar el meu podcast: fórmules per argumentar i persuadir
- Com començ i com acab el podcast?
- Trucs per a l’exposició oral: frases curtes, missatges directes, repetir el que és important
Com captar i mantenir l’atenció de les persones:
- Segmentar i agrupar els arguments al meu podcast
- El poder de les històries
Els recursos de la veu: vocalització, volum, entonació, ritme i pauses.
Eines senzilles per gravar i editar el meu podcast.
Metodologia
És un curs en línia que es fa en directe a través de l’aplicació Zoom. El material didàctic s’entrega per avançat, així que les sessions se centren a aprendre les tècniques per crear podcasts i en la participació constant dels assistents.
La metodologia del taller inclou pràctiques a totes les sessions amb l’objectiu que l’assistent apliqui el que ha après des del començament del curs. La formadora corregeix aquestes pràctiques de manera individualitzada a cada docent, la qual cosa suposa un valor afegit i permet un aprenentatge més ràpid. Aquestes correccions inclouen consells personalitzats.
Escoltar, demanar i practicar són els mètodes més eficaços per aprendre a crear podcasts educatius.
Hores de formació permanent del professorat
Aquesta activitat ha estat homologada amb 12 hores, segons consta a la Resolució de la Comissió de Formació del Professorat de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, de 13 de maig de 2021.
La formació corresponent a aquesta sol·licitud ja està certificada i els participants la poden veure al seu portal del personal.
Llengua vehicular
Castellà
Matrícula