XXIV Universitat d'Estiu d'Estudis de Gènere. «Violència contra les dones, els delictes que no cessen». UEEG

ueeg

Lloc
Centre Flassaders, c/ de la Ferreria, 10, Palma
Places
99 alumnes. Complet. Oberta llista d'espera
Dates

Activitats presencials: de l’11 al 13 de juliol de 2023

Activitats en línia: de l’11 al 18 de juliol de 2023 (3 tallers amb un volum de treball equivalent a 4,5 hores per taller)

Horari

Dimarts, dimecres i dijous de 16.30 a 20.30 hores

Durada
25,5 hores
ECTS
1 ECTS
Destinataris

Estudiants de grau i màster de diferents disciplines i totes les persones interessades en estudis feministes i de gènere, igualtat i evolució de la societat.

Preu
Curs gratuït (per rigorós ordre d'inscripció)

 

Curs complet. Oberta llista d'espera                                           Programa per descarregar

Introducció

Dedicam aquesta nova edició del nostre curs d'estiu a la violència contra les dones. No és la primera vegada que, en la ja llarga trajectòria d'aquesta activitat, ens centram a analitzar aquesta qüestió. El motiu és que, lamentablement, avui en dia la violència contra les dones encara és un problema social i de salut greu i de proporciones pandèmiques. I algunes xifres d'aquesta violència, però també el repunt dels mites i les idees misògines entre un sector de la població, sobretot entre els més joves, ens han dut a considerar que necessitam continuar avançant i aprofundint en la comprensió d'aquesta violència.

Com a novetat, en aquesta edició hem modificat la metodologia docent i combinarem les sessions presencials (en les quals es faran conferències) amb d’altres en línia asincròniques (en les quals es duran a terme tallers).

Modalitat: híbrida (presencial + en línia asincrònica)

Avaluació

Per obtenir el certificat d'assistència s’ha d’assistir a totes les activitats presencials (12 hores).

Per obtenir una avaluació positiva i els certificats de reconeixement corresponents, cal:

1. Haver assistit, com a mínim, al 80 per cent del total d’hores presencials del curs, o haver visualitzat el 80 per cent dels materials del curs.

2. Haver lliurat un informe o un treball basat en els continguts del curs, que s’imparteixen mitjançant conferències o tallers, entre els quals s’han de seleccionar dues sessions i s’han de respondre els punts següents:

— Títol de la conferència o taller i persona/persones responsables

— Resum o síntesi sobre la intervenció

— Aspectes que us han cridat més l'atenció

— Conclusions i reflexions que us hagi generat la conferència o el taller

Heu de tenir en compte que:

— L'informe o el treball s’ha de fer de manera individual

— L’heu de lliurar a l’adreça electrònica: <victoria.ferrer@uib.es>

— L’extensió màxima és de 4 pàgines

— La data màxima de lliurament és el dia 24 de juliol de 2023

Activitats presencials 

Dimarts 11 de juliol

16 hores. Inauguració del curs a càrrec de:

- Conseller o consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears

- Senyor Jaume Carot Giner, Rector de la Universitat de les Illes Balears

- Senyora Magdalena Brotons Capó, vicerectora de Projecció Cultural i Universitat Oberta

- Directora de l’Institut Balear de la Dona

- Senyora Esperança Bosch Fiol, codirectora de la XXIV Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere

16.30-17.30 h. Conferència inaugural: «Estudi sobre pornografia a les Illes Balears: accés i impacte sobre l'adolescència, Dret internacional i nacional aplicable i solucions tecnològiques de control i bloqueig», presentació a càrrec de Valentina Milano, professora de la UIB i directora de l'estudi, i de Sandra Sedano, professora de la UIB i membre de l'equip investigador.

17.30 – 18 hores. Pausa i cafè

18 – 19.15 hores. Conferència: «Represió i gènere la violència política contra les dones», a càrrec de David Ginard Ferón, professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB. La seva recerca s’ha centrat, entre d’altres temes, a l'estudi del moviment de dones contra els feixismes. Sobre aquest tema és autor de llibres com: Matilde Landa. De la Institución Libre de Enseñanza a las prisiones franquistas (2005), Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol (2016), Aurora Picornell. Feminismo, comunismo y memoria republicana en el siglo XX (2018), o Matilde Landa. El compromiso y la tragedia (1904-1942) (2023).

També ha coordinat volums col·lectius com Dona, Guerra Civil i franquisme (2011), Dona i lluita democràtica al segle XX (2012), i Dones, treball i moviment obrer. Europa, Espanya, Illes Balears (1868-1936) (2022).

Presentació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

19.30 – 20.30 hores. Conferència «La violència obstètrica des d’una perspectiva de gènere i drets humans», a càrrec de Marta Busquets Gallego, llicenciada i màster en Dret, i màster en Dones, Gènere i Ciutadania. Exerceix com a advocada i és experta en gènere i drets sexuals i reproductius en diversos àmbits. Col·labora en organitzacions com Dona Llum Associació Catalana per un Part Respectat, Associació pels Drets Reproductius i la Salut Maternoinfantil i participa en organismes com el Consell Nacional de Dones de Catalunya (en particular, en el grup de treball de salut). També ha escrit nombroses publicacions en l'àmbit acadèmic i literari.

Presentació: Elisa Bosch, professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UIB.

Dimecres 12 de juliol

16.30 - 17.30 hores. Conferència: «Quan el context d'oci esdevé territori de caça», a càrrec de Dolors Rodríguez Martín, infermera i antropòloga, professora de l'Escola d'Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona. És membre fundadora de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere de la Corporació Sanitària Clínic (CVIG). També és membre de la Comissió de Maltractaments i Salut (CMIS) del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Té una experiència àmplia en docència, formació, elaboració de protocols i guies d'actuació en l'àmbit de la violència de gènere.

Presentació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

17.30 – 18 hores. Pausa i cafè

18 – 19.15 hores. Conferència: «Formació del profesorat per a la prevenció i detecció de la violència de gènere», a càrrec de M. Ángeles Rebollo Catalán, professora del Departament de Mètodes de Recerca i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Sevilla. Ha dut a terme nombrosos projectes d’investigació relatius a diferents aspectes educatius, sempre des d’una perspectiva de gènere, el més recent dels quals es titula «Cap a un curriculum sensible al gènere en la formació inicial del professorat». És autora de nombroses publicacions científiques, i entre els seus llibres d’autoria col·lectiva es troben títols com ara INNOGEN. Guía de innovación docente con perspectiva de género en comunicación (2022), La violencia de género en adolescentes y jóvenes: claves para la prevención (2022), o La universidad en clave de género (2019).

Presentació: Victòria Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

19.15 – 20.30 hores. Conferència a càrrec de Victoria Carbajal Fernández, advocada, coordinadora del Centro de Crisis para Víctimas de Agresiones Sexuales, del Principat d’Astúries (CCVAS). Experta universitària en violència contra les dones i sòcia fundadora d’Abogadas para la Igualdad.

Presentació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

Dijous 13 de juliol

16.30 - 17.30 hores. Conferència: «La mateixa violència, noves eines: l'impacte de les noves tecnologies en les violències masclistes», a càrrec de Berta Vall Castelló, professora a la Facultat de Psicologia i Ciències de l’Educació i de l’Esport, i membre del grup de recerca de Parella i Família de la Universitat Ramon Llull. La seva recerca se centra en la violència contra les dones, particularment, en la violència a la parella, i ha participat en diferents projectes d’investigació nacionals i internacionals centrats en aquest tema. Actualment, és investigadora principal del projecte CONSENT (Combating ONline early access to Sexually explicit material and ENhancing Tools to foster youngsters' healthy intimate relationships).

Presentació: Esperança Bosch, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

17.30 – 18. hores. Pausa i cafè

18 – 19.15 hores. Conferència: «La pornificació de la cultura: de la hipersexualització a la cosificació sexual de les dones», a càrrec de María Lameiras Fernández, catedràtica al Departament d’Anàlisi i Intervenció Psicosocioeducativa de la Universitat de Vigo. La seva trajectòria docent i investigadora s’ha centrat en l’educació afectivosexual i la violència contra les dones. Entre les seves nombroses publicacions podem citar la seva participació en obres d’autoria col·lectiva com ara El cuerpo del delito: la cosificación sexual de las mujeres (2022), A campaña #primAcoso: os relatos das primeiras experiencias de violencia nas vidas das mulleres (2019), Diagnose do acoso sexual e por razón de sexo na Universidade de Vigo (2018), Violencia de género: La violencia sexual a debate (2011), o Violencia de género: perspectiva jurídica y psicosocial (2009).

Presentació: Victòria Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

19.15 – 20.30 hores. Conferència «L’aposta per la igualtat des de la Justícia (enjudiciar des de la perspectiva de gènere)», a càrrec de Flor de Torres, fiscal delegada a Andalusia de violència contra la dona i contra la discriminació de gènere. Professora honorària del Departament de Dret Públic de la Universitat de Màlaga, amb la qual col·labora en projectes de recerca relacionats amb la igualtat i la violència de gènere. També ha col·laborat en diverses iniciatives en matèria d'igualtat a països com el Marroc, Guatemala, Bolívia i l'Argentina. Ha intervingut com a experta en comissions del Congrés dels Diputats i del Senat per elaborar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere 2017. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombroses distincions entre les quals destaquen el Premi Meridiana (2011), concedit per l'Institut Andalús de la Dona, o la Medalla d'Andalusia (2014).

Presentació: Victòria Ferrer, professora del Departament de Psicologia de la UIB.

Activitats en línia asincròniques

Taller 1: « L'evolució legislativa de la violència contra les dones: origen i reptes de futur»

Coordinació: Virginia Ferreiro, professora del Departament de Psicologia de la UIB

Hi participa:

Enrique Urbano Ángel, tècnic d’igualtat a l’Oficina d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB. Doctor en Estudis Interdisciplinaris de Gènere. Membre del grup de recerca d’Estudis de Gènere. És expert en el treball amb joves i adolescents i ha desenvolupat gran part de la seva tasca en l'àmbit de la prevenció de la violència de gènere.

Taller 2: «Safer Cities for Girls: Principales hallazgos y retos sobre el acoso callejero»

Coordinació: Leila I. Vázquez Gómez, doctoranda en Estudis Interdisciplinars de Gènere.

Hi participa:

Andrea Alcobendas Miguez, tècnica de programes nacionals a Plan International Espanya. Plan International és una ONG fundada el 1937 que defensa l'educació i la igualtat de les nines, i els drets de la infància.

Entre les campanyes que desenvolupen hi ha Girls Get Equal, una campanya global que persegueix la igualtat i la llibertat de les nines i dones joves, i que aborda diferents temes relacionats amb el dret a l'educació i l'erradicació de la violència. En el seu treball sobre diferents formes de violència contra les dones, Plan International ha dut a terme estudis i campanyes per erradicar l'assetjament sexual a diferents països.

Taller 3: «Estereotips de gènere i socialització mitjançant els videojocs»

Coordinació: Enrique Urbano, tècnic d’igualtat a l’Oficina d’Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes de la UIB.

Hi participa:

David Santos Velado, graduat en Antropologia Social i Cultural. Màster en Gestió Publicitària i Màster en Estudis de Gènere. Doctorand en el programa d’Estudis Interdisciplinars de Gènere a la Universitat Autònoma de Madrid. És expert en noves masculinitats i en el treball amb joves i adolescents. Ha desenvolupat gran part de la seva tasca en l'àmbit de la intervenció socioeducativa, més concretament, en igualtat i prevenció de violència de gènere. També en altres àrees com la prevenció d'addiccions, la prevenció de l'assetjament escolar, la gestió emocional i la capacitació informàtica a persones grans.

Desenvoluparem un curs amb metodologia híbrida que combinarà les conferències presencials (12 hores) amb els tallers en línia asincrònics (amb un treball equivalent a 4,5 hores per taller).

Llengües vehiculars

Català i castellà

Direcció

Esperança Bosch Fiol, Departament de Psicologia, UIB

Victòria Ferrer Pérez, Departament de Psicologia, UIB

Coordinació

Virginia Ferreiro Basurto, Departament de Psicologia, UIB

Enrique Urbano Ángel, col·laborador

Formació Permanent del Professorat

Podeu tramitar la sol·licitud de reconeixement com a itinerari d'autoformació, seguint les instruccions que trobareu en aquest enllaç.