El món dels carotenoides: colors, aliments i salut (en línia)

 cursos d'estiu

Lloc
En línia
Places
30 alumnes
Dates
Del 12 al 16 de juliol de 2021
Horari
De 15.30 a 19 hores
Durada
25 hores (17,5 hores presencials i 7,5 hores de treball de l'alumne)
ECTS
1
Destinataris
Estudiants dels graus de Bioquímica, Biologia i afins. Estudiants de Màster i Doctorat en Nutrició, Biotecnologia, i afins.
Preu
48 euros: Membres de la comunitat universitària UIB, estudiants, desocupats i jubilats. 69 euros: Altres col·lectius.

 Matrícula

 

Matrícula oberta                                               Programa per descarregar

Coordinació

M. Lluïsa Bonet Piña, Joan Ribot Riutort. Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (UIB)

Introducció

Carotenoides: font de color i de salut

Durant molts anys, l'interès pels carotenoides com a constituents dels aliments es va centrar en el color que aporten i en el fet que n’hi ha alguns que són precursors de la vitamina A. Els carotenoides són pigments responsables de les tonalitats vermelles, grogues i ataronjades brillants de moltes fruites i verdures, encara que també són molt abundants en els vegetals verds, on queden emmascarats per la clorofil·la. Fins avui, se n'han descrit més de 750 en plantes, algues, animals, fongs i una gran varietat de microorganismes procariotes.

Els carotenoides són composts molt versàtils que exerceixen funcions clau en la naturalesa. La seva presència en els aliments és important no solament pel seu paper en l'acceptabilitat dels aliments com a colorants, sinó també perquè poden promoure la salut.

S'han acumulat proves que la seva presència en la dieta en nivells adequats s'associa a un risc més baix de desenvolupar algunes malalties, com el càncer, afeccions oculars i cutànies, i trastorns metabòlics, entre d’altres. A més, hi ha estudis recents que indiquen que podrien ser beneficiosos per reduir el risc de patir malalties cardiometabòliques.

Malgrat la diversitat de carotenoides que es coneixen a l'actualitat, només uns quants han estat o són estudiats en profunditat. A més, la majoria dels derivats de carotenoides són pràcticament desconeguts. Per tant, hi ha un gran interès i un gran potencial en el descobriment de «nous» carotenoides o derivats, així com de noves fonts.

Objectius

Divulgar l'enorme potencial dels carotenoides en la millora de la qualitat dels aliments i la salut.

Programa

Dilluns 12 de juliol: Introducció

  • Què són els carotenoides? Antonio J. Meléndez Martínez
  • Mecanismes d'absorció, distribució i excreció dels carotenoides (Jaume Amengual Terrassa)
  • Lliçó inaugural: «Relació dels carotenoides en malalties cardiovasculars», a càrrec de Jaume Amengual Terrassa

Dimarts 13 de juliol: El metabolisme de carotenoides en plantes i microorganismes I

  • La CCD2 presa el control (M. Lourdes Gómez Gómez)
  • Biotecnologia de carotenoides en plantes (Manuel Rodríguez Concepción)
  • Engineered maize hybrids with diverse carotenoid profiles and potential applications in animal feeding (Changfu Zhu) (en anglès)

Dimecres 14 de juliol: El metabolisme de carotenoides en plantes i microorganismes II

  • Carotenoides en bacteris i fongs (Javier Ávalos)
  • Biosíntesi de carotenoides en els Fusarium (M. Carmen Limón Mirón)
  • Comunicació de les plantes: paper dels carotenoides en l’intercanvi químic (Juan Antonio López Ráez)

Dijous 15 de juliol: Carotenoides en aliments

  •  La diversitat en carotenoides i el seu impacte en el color i valor nutricional de la fruita cítrica (M. Jesús Rodrigo)
  • El color en la qualitat i conservació de la fruita (Lorenzo Zacarías)
  • Xantofil·les esterificades en aliments (Dámaso Hornero Méndez) 

Divendres 16 de juliol: Els efectes dels carotenoides sobre la nutrició i la salut

  • Fruita i hortalissa: diversitat en colors i en beneficis per a la salut (Begoña Olmedilla Alonso)
  • Beneficis dels carotenoides enfront de l'obesitat i per a la salut metabòlica (M. Lluïsa Bonet Piña)
  • Programació metabòlica del teixit adipós per a nutrients bioactius en la prevenció de l'obesitat (Joan Ribot Riutort)

Professorat

  • Antonio J. Meléndez Martínez. Departament de Nutrició i Bromatologia, Toxicologia i Medicina Legal, Facultat de Farmàcia, Universitat de Sevilla
  • Jaume Amengual Terrassa. Departament de Ciència dels Aliments i Nutrició Humana. Facultat d’Agricultura, Consumidors i Ciències Ambientals. Universitat d’Illinois Urbana-Champaign, EUA.
  • Lourdes Gómez Gómez. Institut Botànic, Departament de Ciència i Tecnologia Agroforestal i Genètica, Facultat de Farmàcia, Universitat de Castella-la Manxa.
  • Manuel Rodríguez Concepción. Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) Eduardo Primo Yúfera, Universitat Politècnica de València - CSIC.
  • Changfu Zhu. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal, Universitat de Lleida - AGROTECNIO Center.
  • Javier Ávalos. Departament de Genètica, Facultat de Biologia, Universitat de Sevilla.
  •  M. Carmen Limón Mirón. Departament de Genètica, Facultat de Biologia, Universitat de Sevilla.
  • Juan Antonio López Ráez. Departament de Microbiologia del Sòl i Sistemes Simbiòtics, EEZ-CSIC, Granada
  • M. Jesús Rodrigo. Departament de Biotecnologia dels Aliments, IATA-CSIC, Paterna
  • Lorenzo Zacarías. Departament de Biotecnologia dels Aliments, IATA-CSIC, Paterna
  • Dámaso Hornero Méndez. Departament de Fitoquímica dels Aliments, Institut del Greix, CSIC, Sevilla
  • Begoña Olmedilla Alonso. Departament de Metabolisme i Nutrició, ICTAN-CSIC, Madrid
  • M. Lluïsa Bonet Piña. Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia, Universitat de les Illes Balears, CIBER de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició, i Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears
  • Joan Ribot Riutort. Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia, Universitat de les Illes Balears, CIBER de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició, i Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears
  • El professorat pertany a la Xarxa Espanyola de Carotenoides (CaRed), finançada pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat (BIO2015-71703-REDT i BIO2017-90877-REDT), i la Xarxa Europea de Carotenoides (EuroCaroten), finançada per la Comissió Europea a través de la COST Action CA15136.

Metodologia

Classes expositives i participatives; taules rodones.

Estudi de les unitats didàctiques i avaluació.

Llengua vehicular

Català, castellà i anglès

Matrícula