Cursos d'estiu 2017

Agricultura i ramaderia de muntanya. Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat

 

 

 

 

 

Programa

Curs per formar joves que vulguin treballar en la gestió de la Serra de Tramuntana. Començarem per l'agricultura de muntanya i la ramaderia i amb els productes que actualment poden tenir una expansió major: el cultiu i la gestió dels oliverars, de les vinyes i de productes ramaders amb segell Serra de Tramuntana com poden ser el porc negre i el cabrit.

Es faran visites a finques productives i s’explicarà la dinàmica i el dia a dia de la seva gestió, així com les estratègies de comercialització dels productes. Finalment es detallaran els balanços i es farà un taller participatiu entre els estudiants i el professorat per a visualitzar estratègies de futur.

Destinataris

Enginyeria agrícola i forestal, veterinària, biologia i medi ambient, arquitectura i paisatgisme.

Dates

Del 4 al 8 de setembre de 2017

Horari

De les 9 a les 13 hores  tots els dies. I el divendres 8,  també de les 16 a les 20 hores.

Durada

Total: 30 hores (28  presencials i 2 de treball personal)

Lloc

Aula 3 de l’edifici Sa Riera. C/ de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma.

Son Moragues de Valldemossa i Son Forteza d’Alaró.

Crèdits

1 ECTS

2,5 de lliure configuració de la UIB

Nombre d’hores de formació permanent del professorat

En tràmit

Objectius

Genèric. Estimular i motivar els joves per treballar l'agricultura de muntanya. Explicar les formules per obtenir rendibilitat de l’agricultura de muntanya. Demostrar el valor i el prestigi dels treballs que conserven el patrimoni i el paisatge de la Serra de Tramuntana. Demostrar la qualitat de vida digna que es pot assolir dedicant-se a l’agricultura de muntanya.

Específics:

— Aprendre les diferències i estratègies que presenten els diversos conreus i explotacions en un ambient de muntanya, més difícil que el pla, però també amb altres recursos que cal saber gestionar i aprofitar.

— Conèixer les estratègies de comercialització i els mercats existents, així com les activitats complementàries que també aporten rendibilitat a les explotacions.

— Sensibilitzar sobre els valors ambientals i els serveis eco sistèmics que ofereix la Serra de Tramuntana.

— Sensibilitzar sobre els valors paisatgístics i patrimonials de la Serra de Tramuntana.

Continguts

4 de setembre

Vinyes i vins de Tramuntana

Edifici sa Riera

9 hores. Presentació i recepció dels estudiants. Antoni Martinez, Joe Holles, Marta Ferriol.

De 9.30 a 13.30 hores. Les vinyes i la viticultura de muntanya. Josep Cifre.

5 de setembre

Vinyes i vins de Tramuntana

De 9 a 13.30 hores. Trobada al Campus de la UIB. Sortida de visita a Banyalbufar i Pollença. Josep Cifre.

Vinyes de Banyalbufar i bodegues de malvasia.

Vinyes de Pollença i bodegues pollencines.

6 de setembre

Oliverars i olis de Tramuntana

De 9 a 13.30 hores. Edifici Sa Riera. Oliverars i olis de Tramuntana. Joan Mayol i Aina Plaza

7 de setembre

Producció ecològica d’olis, olives, horta i melmelades

De 9 a 13.30 hores. Trobada al Campus UIB. Sortida Son Moragues. Aina Plaza, Joan Mayol i Bruno Entrecanales

8 de setembre

Agroramaderia de Tramuntana

9 a 11h. Trobada al Campus UIB. Sortida a Son Forteza. Cabres, porc negre i ovelles de la Serra de Tramuntana. Jaume Jaume i Paco de Mossa

11 a 13h. Son Forteza. Jaume Jaume i Antoni Martínez.

Dinar

16 a 19,30 h. Aulet de Son Forteza. Taller i taula rodona, opcions agroramaderes i complementaries per a la Serra de Tramuntana. Marta Ferriol i professorat implicat

19,30 a 20h Cloenda

Metodologia

Classes magistrals a la UIB, clastra de Son Moragues i sala d’actes de Son Forteza.

Treball pràctic durant la visita a les vinyes de Pollença i Banyalbufar i als respectius cellers i bodegues.

Treball pràctic i visita als oliverars i centre de mecanització i envasat de Son Moragues.

Treball pràctic i visita a la ramaderia de Son Forteza.

Taller participatiu. “La informació útil creix sobre la preexistent”. Aportacions i propostes de millora i complementarietat a l’agricultura de muntanya.

Avaluació

Treball de l’alumne

Llengua vehicular

Català i castellà

Coordinació

Antoni Martínez, Professor Titular d’Ecologia. Dep. Biologia de la UIB.

Professorat

Josep Cifre, professor Contractat Doctor de Producció Vegetal. Dep. Biologia UIB.

Jaume Jaume, professor Associat de Producció Vegetal. Dep Biologia UIB. i productor ramader de Tramuntana-Raiguer.

Aina Plaza, professora Associada de Producció Vegetal. Dep. Biologia UIB. i productora d’oli ecològic de Tramuntana.

Bruno Entrecanales. Productor ecològic d’oli de Tramuntana.

Joan Mayol. Cap de serveis de protecció d’espècies. Conselleria de Medi Ambient i productor d’oli.

Preus de matrícula

  • 55 euros (abans 68 euros):
    • Alumnes UIB, PDI i PAS, personal d’investigació dels instituts de recerca adscrits a la Universitat i Alumni UIB.
    • Qualsevol estudiant, sigui o no universitari. Els estudiants que no siguin de la UIB han de presentar còpia de la matrícula de l’any acadèmic en curs.
    • Desocupats de l’Estat Espanyol. Heu de presentar certificat que estau a l'atur un mes abans de l’inici de la matrícula del curs.
    • Jubilats: heu de presentar còpia del certificat o resolució de l’INSS de la condició de jubilats o còpia de la pàgina de la llibreta on consti el darrer pagament de l’INSS.
  • 72 euros (abans 90 euros):
    • Altres persones interessades

Nombre de places

25

Termini d’inscripció 

Fins al 13 d’agost de 2017. Formulari

Termini de pagament 

Del 14 al 27 d’agost de 2017   

 

El Servei d’Activitats Culturals pot anul·lar un curs si no té el nombre mínim d’alumnes requerit. Per tant, la inscripció no implica la realització d’aquest curs. Recomanem als alumnes del programa Drac i persones que vengueu de fora de l’illa, que no adquiriu el vostre bitllet d’avió fins que no confirmeu que el curs es fa.

Per obtenir un certificat haureu d'assistir a un 80% de les classes i realitzar el treball personal que es requereixi.